نمایشگاه عکس روایت دفاع از آشیانه درهرات برگزار گردید.

این نمایشگاه عکس که تحت نام روایت دفاع از آشیانه است، نشان دهنده نبرد مردم در برابر سربازان روس در افغانستان میباشد.

در این نمایشگاه حدود یکصد عکس از جریان جنگ های چهار دهه اخیر به معرض دید اشتراک کننده گذاشته شده است.

طارق نبی برگزار کننده این نمایشگاه هدف از راه اندازی این نمایشگاه را نمایش رشادت های مردم هرات ومجاهدین در برابر ارتش شوروی سابق عنوان میکند.

بگفته آقای نبی ۳۱ اسد ۱۳۶۵ در تقویم هرات روز نبرد سنگینی که توسط روس ها بنام عملیات دام راه اندازی گردید، است.

او میگوید: روس نام این جنگ را دام گذاشته بودند و مجاهدین نام آن را دفاع از آشیانه گذاشتند، که در این تاریخ مجاهدین تلفات سنگینی را برای روس ها وارد ساختند و از این رو این روز را گرامی میدارند.

شماری از مجاهدین سابق که در این نبرد شرکت کرده اند میگویند: روس ها در این عملیات قصد داشتند تا مجاهدین را زنده دستگیر نمایند، با اینکه تعداد مجاهدین نسبت به ارتش شوروی سابق بسیار اندک بود، اما تلفات سنگینی را برای روسا ها وارد ساختند.

برخی از باز دید گننده گان این نمایشگاه بر این باروند، که گروه های درگیر و کشور های که قصد استفاده از خاک افغانستان را دارند، باید از این نبرد درس بگیرند و دست از مداخله درمسایل داخلی افغانستان بردارند.

ازسوی هم والی هرات جهاد و مقاومت مردم را قابل ستایش میداند و تأکید دارد که این نمایشگاه نشان دهنده وحدت وهمبستگی مردم و اقوام مختلف افغانستان است ودر شرایط صلح ارزشمند است.

این نمایشگاه تنها گوشه ی از جهاد و مقاومت مردم افغانستان در زمان تجاوز شوروی سابق به کشور است، در جای، جای مناطق مختلف کشور، آثار و علایم زیادی از رشادت ها و مقاومت های مجاهدین افغانستان در مقابل روس ها بجا مانده است.

هزاران سال قبل در شمال ولایت هرات شهری بنام کهندژ( قهندز ) وجود داشت که به قول سیفی، این شهر را بخت النصر، پنجصد سال قبل از شهر قدیم هرات و بعد از قلعه اختیار الدین، آباد کرده است. بعضی مورخین هم بنای آن را بنام "خورنوش حاکم عصرمنوچهر" نسبت میدهند و مسلم است که کهندژ، قبل از شهر قدیم هرات بنا شده است. کهندژ، قرنها در پهلوی شهر هرات، با ترقی یا انحطاط، مواجه بوده و روایت است که در صدر اسلام، یعنی در حدود قرن اول هجری، شهر کهندژ هزار و پنجصد سرای(منزل نشیمن)، هشت مسجد جامع، نهصد مسجد و دوکان، چهل حوض و هژده حمام داشته و در عین حال پرورشگاه و اقامت گاه بسی از عالمان و عارفان بوده است، که از جمله میتوان از پیر هرات، حضرت خواجه عبدالله انصاری رح( ۳۹۶-۴۸۱ ) که در کهندژ تولد و تربیت یافته است، نام گرفت. در قرن ششم در فتنه ملا حده، تخریباتی درین شهر رخ داده و در هجوم وحشیانه قوای چنگیزی( ۶۱۷ ) بکلی محو و منهدم شده است. کهندژ در قرون اخیر تدریجا" هموار شده و اراضی آن تحت زرع در آمد، اما بعضی حصص مرتفع، باز هم بصورت تپه های بلند باقی مانده که به مصرخ و تل قطبیان شهرت یافته بود، ولی درین دهه های اخیر، از آن تپه ها هم اثری نیست و در عوض، خانه ها و آبادی های زیادی در اطراف آن، به مشاهده میرسد.

*

*

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Top