خارنوال زن افغان در فهرست صد متفکر برتر جهان

خانم ماریا بشیر رئیس خارنوالی ایستیناف ولایت هرات به عنوان یکی از “صد متفکر برتر جهان” در سال ۲۰۱۱ از سوی مجله آمریکایی “فارن پالیسی” معرفی شده است.

همچنان مجله تایم در میان صد چهره تاثیر گذار امسال نام خانم ماریا بشیر حارنوال هرات رابه عنوان چهره تاثیر گذار و زن شجاع افغانستان در آن درج شده است.

مجله تایم در مورد خانم ماریا بشیر نوشته است که ماریا بشیر در زمان حکومت  طالبان در افغانستان مکاتب پنهانی را برای  سواد آموزی زنان راه اندازی کرده بود .

درچند سال گذشته که در پست حارنوال هرات در افغانستان فعالیت می کند از سوی گروه های مختلف از جمله ناقضین حقوق بشر تهدید به مرگ شده اما بدون ترس به کارش ادامه می دهد.

مجله فارن پالیسی نیزدر معرفی خانم بشیر نوشته “در کشوری که هنوز حاکمیت قانون در آن تامین نشده و پولیس با مشکل فساد روبروست، ماریا بشیر، با رویارویی تهدیدهای که علیه جان او وجود دارد، علیه فساد، جرایم و خشونت خانوادگی در برابر زنان مبارزه می کند.”

این مجله افزوده: شاید تاثیرگذاری کار (ماریا بشیر) فورا به چشم دیده نشود، اما تلاشهای او بدون شک برای نسل آینده پربار خواهد بود.”

مجله فارن پالیسی همچنین نوشته که خانم بشیر تنها در یک سال گذشته، ۸۷ پرونده خشونت علیه زنان، به شمول موارد ازدواج های زیر سن قانونی را در هرات بررسی کرده است.

خانم بشیر که در حال حاضردرخارج از کشور است درمصاحبه با بی بی سی گفت که انتخاب او به عنوان یکی از صد متفکر برتر جهان، نمایانگر این است که تلاشهای زنان افغانستان از دید جهان پنهان نمی ماند.

او گفت: متاسفانه موانع سر راه ما بسیار زیاد است. بار ما بسیار سنگین است و می دانیم که راه ما بسیار طولانی است؛ ولی ما خسته نشده ایم و تلاشهای خود را ادامه می دهیم و می بینیم که قطره قطره سرانجام در هر گوشه ای که باشیم، می توانیم یک دریا و موج را بوجود بیاوریم.

خانم ماریا بشیر چندی قبل جز ده زن شجاع جهان از سوی وزارت خارجه امریکا شناخته شد.

این نخستین زن افغان است که دراین فهرست عنوان شده است ازافغانستان پیش از این اشرف غنی احمدزی، رئیس سابق دانشگاه کابل نیز عنوان شده بود .

فهرست “صد متفکر برتر جهان” هر سال از سوی مجله آمریکایی فارن پالیسی منتشر می شود و در آن از افرادی نام برده می شود که در یک سال اخیر با فعالیت های هنری، سیاسی و یا اجتماعی خود، توانسته اند تاثیری بر جهان داشته باشند.

هزاران سال قبل در شمال ولایت هرات شهری بنام کهندژ( قهندز ) وجود داشت که به قول سیفی، این شهر را بخت النصر، پنجصد سال قبل از شهر قدیم هرات و بعد از قلعه اختیار الدین، آباد کرده است. بعضی مورخین هم بنای آن را بنام "خورنوش حاکم عصرمنوچهر" نسبت میدهند و مسلم است که کهندژ، قبل از شهر قدیم هرات بنا شده است. کهندژ، قرنها در پهلوی شهر هرات، با ترقی یا انحطاط، مواجه بوده و روایت است که در صدر اسلام، یعنی در حدود قرن اول هجری، شهر کهندژ هزار و پنجصد سرای(منزل نشیمن)، هشت مسجد جامع، نهصد مسجد و دوکان، چهل حوض و هژده حمام داشته و در عین حال پرورشگاه و اقامت گاه بسی از عالمان و عارفان بوده است، که از جمله میتوان از پیر هرات، حضرت خواجه عبدالله انصاری رح( ۳۹۶-۴۸۱ ) که در کهندژ تولد و تربیت یافته است، نام گرفت. در قرن ششم در فتنه ملا حده، تخریباتی درین شهر رخ داده و در هجوم وحشیانه قوای چنگیزی( ۶۱۷ ) بکلی محو و منهدم شده است. کهندژ در قرون اخیر تدریجا" هموار شده و اراضی آن تحت زرع در آمد، اما بعضی حصص مرتفع، باز هم بصورت تپه های بلند باقی مانده که به مصرخ و تل قطبیان شهرت یافته بود، ولی درین دهه های اخیر، از آن تپه ها هم اثری نیست و در عوض، خانه ها و آبادی های زیادی در اطراف آن، به مشاهده میرسد.

*

*

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Top